Ytbearbetning på Natursten

 

Natursten går att få i flera ytbearbetningar. På denna sidan går vi igenom de olika ytorna samt ger förslag på var och hur de kan användas.

Polerad (Eng Polished)

Ger en blank och speglande yta och en mättad färg. Används mestadels inomhus men även på fasader utomhus.

Slipad, Finslipad, Normalslipad, Grovslipad(Eng Honed)

Ger en slät sammetsmatt yta. Slipad yta används flitigt inomhus i såväl badrum och kök. Går att få som yta på i princip alla stensorter

Flammad(Eng Flamed)

Det sågade materialet bränns med en kraftig gaslåga samtidigt som materialet kyls ner med vatten. Effekten blir att ett skikt av kristaller skjuts loss från ytan och en jämn skrovlig yta uppstår.

Användningsområden: halkfria ytor på trappor och golv mm alternativt som dekoration

Flammad & Borstad(Eng Flamed and brushed)

Det sågade materialet bränns med en kraftig gaslåga samtidigt som materialet kyls ner med vatten.  Effekten blir att ett skikt av kristaller skjuts loss fån ytan och jämn skrovlig yta uppstår.

För att ta bort den vassa ytstrukturen på materialet borstas ytan med diamantbeklädda nylonborstar med olika grovlek. Den färdiga ytan blir då slipad både på botten och toppen av de kratrar som uppstod vi flamningen. Ytan blir mjuk och slät och kan fås med olika grader av blankhet.

Borstad(Eng Brushed)

Materialet borstas på den sågade ytan med diamantbeklädda nylonborstar  med olika grovlek. Beroende på materialets struktur uppstår fördjupningar i ytan Den färdiga ytan blir då slipad både på botten och toppen av de fördjupningar som uppstod vi borstningen. Ytan blir mjuk och slät och kan fås med olika grader av blankhet ytan och får ett utseende som kan liknas med naturlig förslitning. Används oftast på kalksten och marmor.

Krysshamrad(Eng Bushhammered)

Stenen bearbetas med en tryckluftshammare för att uppnå en knottrig ytstruktur med bra halkskydd som passar bra för utomhusbruk.

Sandblästrad(Eng Sandblasted)

Ger en grov yta som åstadkommes genom att en speciell blästersand blåses mot stenen med tryckluft.

Sågad(Eng Sawn)

Ytan uppnås när man sågar i materialet, en lite grövre yta än slipad

Läder(Eng Leather)

Materialet borstas på den sågade ytan med diamantbeklädda nylonborstar  med olika grovlek. Beroende på materialets struktur uppstår fördjupningar i ytan Den färdiga ytan blir då slipad både på botten och toppen av de fördjupningar som uppstod vi borstningen. Ytan blir mjuk och slät och kan fås med olika grader av blankhet ytan och får ett utseende som kan liknas med naturlig förslitning. Används oftast på kalksten och marmor men även i viss mån på granit .

Skillnaden på borstad yta och leather är ytans slutliga finish beronde på att vid leather används en annan typ av borstar och en mjukare yta uppstår – ytan känns läderaktig därav namnet

Diamantfräst(Eng Diamond milled)

Detta är den grövsta slipningen som ofta ger tydliga slipränder, särskilt på kalksten. Denna ytbearbetning används både utomhus och inomhus.

Hyvlad yta

Denna bearbetning görs enbart på kalksten. Ger en rå vacker yta.

Lågerhuggen och Tandhuggen yta

Dekorativa bearbetningar som görs på kalksten mestadels för hand med klubba och mejsel

Antikslipad yta(Eng Antique)

Denna slipning utföres på marmor och kalksten med speciellt utformade slipsegment. Resultatet blir en vacker sammetsliknande yta