Sågning av stenblock i stenbrott med vajrar

NATURSTEN


Sedan urminnes tider har sten som material bearbetats för hand av skickliga hantverkare. Uppfinningsrikedomen har varit stor när man har tagit sig an att utmana bergets krafter. Redan innan romartiden bröt man marmor i de berömda stenbrotten i Carrara, där stenbrotten är belägna högt upp på bergsidorna som kantar norra Toscanas kust. Tekniken att bearbeta sten har utvecklats mycket under de senaste 50 åren, från ren handkraft till datorstyrd bearbetning med diamant och vatten. I vår verkstad kombineras gamla och nya tekniker av våra kunniga stenhuggare. Vårt motto är att för varje kund skapa smakfulla stenarbeten i mästarklass – med precision av högsta kvalitet.

Under moder jords 5 miljarder år gamla historia har geologiska processer skapat bergarter i de mest fantastiska färgkombinationer, strukturer och egenskaper. De vackraste och mest hållbara stensortera bryts och används för tidlösa detaljer och ytskikt i interiörer och exteriörer, där varje sort har sin egen speciella egenskap, variation och möjlighet att skapa karaktär och personlig stil.

Natursten är ett väldigt vackert och tåligt material som inte slits ut, utan förblir lika vackert efter flera års användning. Natursten är ett samlingsnamn för granit, marmor, kalksten, skiffer och andra stensorter som bryts ur berget. Det är fascinerande att den finns i alla regnbågens färger. Den sten som säljs i Sverige idag, kan ha brutits nästan var som helst i världen. Utbudet a natursten på världsmarknaden är idag enormt stor och möjligheterna till stenval har aldrig varit större.
Med större urval krävs högre kunskapsnivå eftersom de olika sorternas egenskaper och pris varierar mycket.
Vid val av stentyp bör man tänka på hållbarhet, ändamålsenlighet/funktion och utseende. Om du vill veta hur just din sten skall skötas, är du välkommen att höra av dig.