Granit


Granit till bänkskivor är vanligt då graniten i allmänhet tål i de sura ämnen som används i hemmet såsom citron, vinäger, vin osv. Starka syror såsom svavelsyra kan dock skada även dessa beständiga stensorter.

Graniten är mycket hård och repas ej i dagligt bruk. Den har många olika användningsområden. Som inredningar ser man den ofta som bänkskivor och till golv. Granit används också mycket utomhus eftersom det är en väldigt hård natursten. Granit används ofta på fasader, i trappor, terrasser, murar och marksten mm.

Till graniter räknas de hårda och beständiga bergarter med ursprung från jordens inre. Huvudmineralen är i allmänhet kvarts och fältspat samt glimmer. I en del sorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorninga sorter.

I Sverige finns det många olika graniter och gnejser. Från Bohuslän kommer vår Röda- och Gråa Bohusgranit, från Halland vår fina Hallandia som är en gnejs. Det svarta guldet kallas vår svarta Diabas, som vi ofta kallar för granit. Detta är bara några av de graniter som finns i vårt land.

Granitbänkskivor i kök i terrakotta färgad melerad sten